Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Increase font size Decrease font size Default font size
SIK SORULAN SORULAR

Yamaç Paraşütü nedir ve normal paraşütlerle arasında ne tür farklar vardır?
Yamaç Paraşütü, uçuş sırasında bir uçak kanadının formunu alarak bildiğimiz planörlerle aynı uçuş prensipleriyle hareket eden bir motorsuz hava aracıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, yürüyerek kolayca tırmanılacak eğimdeki tepe yamaçlarından pilotun yapacağı kısa bir koşu yardımıyla uçuşa geçer. Hava geçirmez kumaşı ve özel dizaynı, mümkün olan maksimum uçuş süresini ve minimum çöküş hızını amaçlar. Bu durumun doğal sonucu olarak bir Yamaç Paraşütü pilotu, serbest paraşütçülerden tamamen farklı olarak yere bir kuş kadar yumuşak inme ayrıcalığına sahip olur.
 Bir Yamaç Paraşütü sporcusu yükselen hava akımlarını takip ederek uygun havalarda saatler süren uçuşlar gerçekleştirebilir ve ileri aşamalarda kalkış noktasından yüzlerce km. uzaklığa erişebilir. Bu beceriler doğrudan sporcunun uçuş yetenekleri ve deneyimleri ile geliştiğinden sporcular "pilot" ünvanını kullanırlar. 

Yamaç Paraşütü'nün diğer hava araçlarına göre avantajları nelerdir?
Yamaç Paraşütü sporu hiç bir yardım almadan ve uçak, motor vb. hiç bir ek teçhizat gerekmeksizin bireysel olarak yapılabilecek bir spordur. Pilot 10-15 kg ağırlığındaki paraşüt ve kuşam malzemesini bir sırt çantası içinde kendi başına yamaca taşıyabilir ve yaklaşık 10 dakika içinde kalkış hazırlığını tamamlayıp uçuşuna başlayabilir. Maliyet olarak da en ucuz havacılık sporu, yamaç paraşütüdür.

Yamaç Paraşütü ile uçurumlardan mı atlanıyor?
Hayır. Bir Yamaç Paraşütü ile uçaktan, uçurumdan veya herhangi bir başka yerden "atlamak" diye bir şey yoktur. Bazı akrobasi pilotları gösteri amaçlı atlayış diyebileceğimiz uçuşlar yapsa da yamaç paraşütüyle havalanma/kalkış yapılarak uçuşa geçilir.

Yamaç Paraşütü yapmak için eğitim almak zorunlu mudur?
Kesinlikle evet. Bu sporun güvenli bir şekilde öğrenilip sürdürülebilmesi için deneyimli ve eğitim verebilecek düzeyde bilgili pilotların gözetiminde belirli bir eğitim programını takip etmek zorunludur.Yamaç paraşütçülüğünün bir kitaptan veya bir "arkadaş"tan öğrenilemeyeceği bilinmelidir.

Yamaç Paraşütü yapmak için sertifika veya lisans gerekli mi?
Türkiye'de henüz bu spor için yaygın bir altyapı yoktur. Türkiye Hava Sporları Federasyonu yeni kurulmuş bir federasyondur ve lisanslama çalışmaları devam etmektedir. Bazı kurslar sembolik bir belge veriyorlarsa da bu belgeler yasal olarak lisans değildir. Bizden eğitim aldığınız takdirde, zamanı geldiğinde federasyonun onayladığı sporcu lisansını vermeyi garanti ediyoruz.

Yamaç Paraşütü sporcusu olmak için gereken nitelikler nelerdir?
Yamaç Paraşütü sporcusu olmak için gereken şartlar otomobil sürücüsü olmak için gerekli şartlara benzer. Görme ve duyma yeteneklerinde bir sorun olması (gözlük veya işitme cihazı kullanmakta bir sakınca yoktur), ciddi bir kalp rahatsızlığı, epilepsi gibi sağlık sorunları engel teşkil eder. Pilot adayı 60-70 m.lik bir tepeye tırmanabilmeli, yürümesini ve koşmasını güçleştirecek bir fiziksel sorunu olmamalıdır. Paraşütler değişik kilo gruplarına göre farklı ebatlarda üretildiğinden 45-120 kg arasındaki herkes aynı güvenlikte uçabilmektedir. Aile onayıyla 16-17 yaş grubundakiler de bu sporu yapabilirler. Burada sayılan sağlık koşullarına sahip olunduğu sürece yaş için bir üst limit yoktur. Bayanlar için ideal bir spordur. Görüldüğü gibi yamaç paraşütçülüğüne başlamak için, yeterli bir fiziksel sağlık dışında hiçbir ek nitelik gerektirmemektedir.

Yamaç Paraşütü eğitimi veren kurs veya pilotların sahip olması gereken nitelikler nelerdir?
Yamaç Paraşütü eğitimini bu alanda kendini kanıtlamış profesyonel bir kurs ortamında almak çok önemlidir. Eğitim verecek pilotların hem teknik hem de eğitimcilik açısından gereken yeterliliğe ve deneyime sahip olması gerekir. Eğitim sırasında öğrencinin kask, telsiz ve başlangıç düzeyinde paraşüt kullanması zorunludur. Sigorta durumu araştırılmalıdır.

Eğitimci niteliğine sahip olmayan bazı kişilerin tamamen yetersiz veya uçuş ömrünü tamamlamış malzemeyle eğitim verdikleri bilinmektedir. Özellikle Türkiye'nin görece küçük illerinde, bu kişilerin bilinçsiz, özensiz ve tehlikeli eğitimleri yüzünden kazalar meydana gelmekte, bir çoğu sakatlanmalarla ve hatta ölümlerle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden kurs seçiminde dikkatli olunmalıdır ve kurs veren kişi veya kulüpler hakkında araştırma yapılmalıdır.

Günümüzde dahi, kursiyerlerini kasksız, uygun olmayan havalarda, uygun olmayan malzemelerle uçuran, kendilerine "yamaç paraşütü eğitmeni" olarak tanıtan ama hiç bir teknik bilgi ve tecrübesi olmayan kişilere rastlanmaktadır. Hatta bu kişiler, öğrencilerine ömrü geçmiş, stabilitesi düşük, eski ileri seviye (DHV 2, 2-3) ve yarışma kanatlarını, başlangıç kanadı (DHV 1) adı altında (!!) satmışlardır. Bu durum, küçük bir çocuğa bir şişe benzin ve çakmak vermek gibi, ciddi hayati tehlikelere davetiye çıkarmakla eş değerdir. 

Yamaç Paraşütü başlangıç kursları ne zaman açılıyor ?
Biz Akdeniz bölgesinde faaliyet gösterdiğimiz için yılın her ayı kurslarımız olabilmektedir. Sadece yazın çok sıcak zamanlarda (Temmuz-Ağustos)  kurslarımıza ara vermekteyiz. Bir sonraki kurs dönemi için ön kayıt yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır.

Başlangıç kursu ne kadar sürer ve içeriği nedir ?
Başlangıç kursu 8-10 saatlik bir teorik dersi, öğrenilenlerin test edileceği bir sınavı, en az 5-10 saatlik bir yer eğitimini ve 30-250 m. irtifadan gerçekleştirilecek min. 15 uçuşu kapsar. Yani bir haftadan az bir süre içinde ilk uçuş maceranızı yaşamış olacaksınız. Normal şartlarda bir haftada bitebilecek olan başlangıç eğitimi kursiyerlerin zaman ayırma durumlarına bağlı olarak bir aya kadar uzayabilmektedir.

Başlangıç kursu'nu bitirdikten sonra kendi başıma uçabilecek miyim ?
Teorik olarak bizden başlangıç eğitimini almış olan bir öğrenci pilot, kendi başına kalkış ve iniş yapabilecek yeterliliğe sahip olur. Fakat deneyimsizlik sebebiyle belli bir süre eğitmen gözetiminde uçmaya devam etmek daha doğru olacaktır. Eğitimci gözetimi olmadan uçabilmeniz için başlangıç kursunun ardından önce "Klüp Pilotluğu" eğitimi almanız, bunda başarılı olup uçuş deneyiminizi artırdıktan sonra "Pilot" seviyesine ulaşmanız gereklidir. Bu konuda rakam vermek yanıltıcı olmakla beraber bu süreç 100 dolayında uçuşu ve 2 yıllık bir eğitimi kapsayabilir. Bu konuda acele edilmemelidir.

Uçuş gezilerinize izleyici olarak katılabilir miyim ?
Evet. Uçuş gezileri genel olarak hafta sonları, hava koşullarının elverişli olduğu günlerde yapılmaktadır. Bazen de hafta içi mesai saatlerinden sonra şehre yakın uçuş yerlerine gitmekteyiz. Katılmak ve ayrıntılı bilgi almak için bizimle bağlantı kurabilirsiniz.

Uçuş gezilerinize pilot olarak katılabilir miyim ?
Teknik ekibimizin yöneticiliğini kabul etmek koşuluyla, gezilerimize kendi uçuş malzemenizle katılabilirsiniz.

Bu sporun bireysel maliyeti nedir ? Bir paraşüt satın almak zorunda mıyım ?
Sistemli bir şekilde kurs veren tüm organizasyonlar eğitim süresince gerekli paraşüt ve diğer malzemeyi (kurs ücretine ek bir ücret talep etmeksizin) öğrenciye temin ederler. Kurs için dizayn edilen eğitim amaçlı paraşütler, öğrenci yeterli deneyime ulaştıktan sonra çoğunlukla terk edildiğinden özellikle ilk 6 ay içerisinde paraşüt satın almak gerekmediği gibi hiç de iyi bir fikir değildir.

Başlangıç için tam takım bir malzeme ortalama 2000-2500 Euro civarındadır. İkinci el düşünülürse bu rakam çok daha ekonomik olabilir.

Uçuş için özel bir giyim gerekli değil ancak kalkış ve inişte bilekleri korumak ve yürüyüşü kolaylaştırmak için bir çift bot giyilmelidir. 

Bir yamaç paraşütünü nereden satın alabilirim ?
Bu konuda size her türlü desteği verebiliriz.  Bir çok markanın bölge temsilciliğini yapıyoruz. Özellikle öğrencilerimize özel şartlar sağlamaktayız.

Yamaç Paraşütü yarışmalarında zaman zaman kazalar olmakta. Yamaç Paraşütü tehlikeli bir spor mudur ?
Yamaç Paraşütü kurallarına uygun olarak ve limitleri zorlanmadan yapıldığı sürece herhangi bir diğer spor dalı kadar güvenlidir. Ancak bu güvenliğin, sporcunun deneyimli eğitimci pilotların gözetiminde eğitimini sürdürdüğü sürece ve hava koşullarının belirlediği limitlere uyulduğu sürece geçerli olduğu unutulmamalıdır !

 Bu sporun yarışmalarında maksimum performansa erişmek amacıyla stabilitesi daha düşük olan yarışma tipi kanatlar kullanılarak belli ölçüde risk alınmaktadır. Bu durum şuna benzer : Sürücü belgesi almakta bir gariplik yoktur ; otomobilinizi 200 km. hızla kullanmak veya rallilere katılmak ise sizin bileceğiniz bir iştir.


NOT: Bu bölümün hazırlanmasında değişik kaynaklardan faydalanılmış, ekleme ve çıkarmalar yapılmıştır.  Tam olarak çıkş kaynağı bilinmediğinden kaynak yazamıyoruz. Eğer orjinalinin kime ait olduğunu bildirirseniz kaynak yazmaktan memnun oluruz.


 
Top